Emre Şen Müzik Akademisi diğer adıyla Chopin Müzik Evi 2000 yılında kurulmuş ve Ankara Çayyolu'nda 20 yıl boyunca faaliyetlerine devam etmiştir. Genç yetenekleri keşfetmeyi ve yönlendirmeyi hedefleyen kurum Can Çakmur, Kaan Baysal gibi birçok uluslararası başarıya imza atan genç müzisyene yuva olmuştur.
2022 yılından itibaren yine Ankara'da yeni bir yapılandırma yoluna giderek müzisyen ve müzisyen adaylarının müzikal gelişimini seminer, program, uluslararası jürili dinleti ve yarışma gibi etkinliklerle destekleyerek dünya çapında bir üst seviyeye taşımayı hedeflemiştir.
Türkiye'de klasik müzik çevresinde yetenekli genç müzisyenlerin şeffaf ve tarafsız bir değerlendirme prensibiyle önlerini açmak ve gelişimlerini desteklemek her zaman temel prensibimizdir.
Enstrüman Eğitimi
Enstrüman eğitimi Emre Şen Müzik Akademisi’nde bireysel olarak yapılmaktadır. Toplu halde yapılan enstrüman derslerinde son derece yavaş yol alınır. Enstrüman eğitimi, öğrencinin anlama tarzı, ilerleme hızı gibi her bir öğrenciye göre değişiklik gösteren ve birebir takip edilmesi gereken konuları içerir.
Eğitimde Öğretmenin Rolü
Bireysel eğitim süreci boyunca öğretmen ve öğrenci arasında tanışıklıktan doğan özel bir kolaylık oluşur. Bu öğrenim hızını arttırdığı gibi, diğer sanatlarda da olan usta-çırak ilişkisini öğrenci ve öğretmen için vazgeçilmez kılar. Aynı zamanda bireysel derslerde, öğretmenin ilgisinin tek bir öğrenciye yoğunlaşmasına olanak verdiğinden eğitim kalitesini artırmaktadır.
Sürecin verimliliği açısından, enstrümanında uzmanlaşmış bir eğitici tarafından verilmesi son derece önemlidir. Örneğin, bir orkestra şefi yardımcı ders olarak piyano, keman ve bunun gibi enstrümanlarda da eğitim almış olabilir. Aynı şekilde uzmanlığını keman dalında almış veya şan eğitimi görmüş bir müzisyen de piyano veya başka bir enstrümanda da belli bir seviyeye ulaşmış olabilir. Öğrencinin temellerinin sağlam ve doğru bir şekilde atılması açısından bu temeli enstrümanda uzmanlaşmış bir öğretmenin vermesi uygun olandır. Tıpkı bütün doktorların sağlık konusunda genel bir bilgiye sahip olması, fakat uzmanlık alanlarının farklı olabilmesi gibi. Bu konuya böyle bir özenle yaklaşmak, hem eğitimin kalitesi, hem de öğrencinin ilerlemesi açısından önemlidir.
ABRSM (Associated Board Of The Royal Schools Of Music) Sertifika Sınavları
İngiliz Kraliyet Müzik Okulları Birleşik Kurulu (the Associated Board of the Royal Schools of Music), dünyada 100’den fazla ülkede aşamalı müzik sınavları sistemi sunan bu kurul, Royal Academy of Music, Royal College of Music, Royal Northern College of Music ve Royal Scottish Academy of Music and Drama’ nın kurduğu uluslararası bir sınayıcı kuruldur. Sınavlar; 35 çalgı, şan, teori ve uygulamalı müzisyenlik dallarında yapılır ve müzik eğitimi almakta olan öğrencilere, amatör veya profesyonel her yaştan müzisyene açıktır.
Ankara'da ABRSM'nin ilk sınav merkezi olan Emre Şen Müzik Akademisi’nde Ocak ve Nisan aylarında ABRSM (Associated Board of the Royal Schools of Music) sertifika sınavları yapılmaktadır. Bu sertifika programları öğrencilerimizin seviyelerini uluslararası ölçülerde belirlemek ve belgelemek açısından önemlidir. Eğitimin her dalında olduğu gibi müzik eğitiminde de sınav hazırlığı öğrencilerin motivasyonlarını ve disiplinlerini büyük ölçüde artırmaktadır. 2022-2023 yılından itibaren derece ile sertifika alan öğrencilerimize burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Yıl Sonu Öğrenci Konserleri
Konserde çalmak bir müzisyenin eğitiminin en yoğunlaştığı andır. Konser sırasında duyulan heyecan, kaygı ve dinleyicilerle kurulan iletişimin geliştiriciliği başka hiçbir ortamda sağlanamaz. Bu tıpkı bir konuşmacının hazırlandıktan sonra kürsüye çıktığı anda “hitap ederek” hazırlandığı konuşmayı yapmasına benzer. Ne kadar iyi hazırlanırsak hazırlanalım, teori ve kültür olarak kendimizi ne kadar geliştirirsek geliştirelim bu birikimi paylaşmak bize her paylaşımda sürprizlerle ve kazanımlarla geri döner. Bir müzisyenin, profesyonel veya amatör, sahneyle tanışması, sahneye alışması ne kadar erken olursa aldığı eğitimle o kadar bütünleşen bir performans kapasitesi sağlar. Başka bir deyişle, sahneyi çaldığı enstrümanın bir parçası olarak görür. Akademimizde her seviye için sene sonunda bir konser etkinliği düzenlenmektedir. Müzisyen ve müzisyen adaylarının gelişimi, seviyesi ve kat ettikleri yol bu konserler aracılığıyla değerlendirilir ve öğrenciler ve velileri bu doğrultuda bilgilendirilir ve eğitimleri desteklenir.
Ustalık Sınıfları
Akademi bünyesinde Seiler marka bir kuyruklu piyanonun yer aldığı dinleti salonunda Ustalık Sınıfları düzenlenmektedir. Bu sınıflarda Emre Şen, Gülsin Onay, Gökhan Aybulus, Pablo Galdo, Hande Dalkılıç, İbrahim Yazıcı ve daha birçok yetkin sanatçı tarafından eğitim verilmektedir. Ustalık sınıflarına akademinin piyano programının Seviye III ya da ABRSM (Associated Board of Royal Schools of Music)’nin Seviye 5 ve üzeri repertuarla başvuran öğrenciler kabul edilmektedir.
Yarışmalar
Akademide başta piyano olmak üzere farklı alanlarda yarışmalar düzenlenmesi planlanmaktadır. Buna ek olarak Konser Piyanistliği Programı’ndaki seviyelerin jürisi, alanında uluslararası başarılara imza atmış yerli ve yabancı yetkin sanatçılardan oluşur ve jüri üyelerinin adayların performansı ile ilgili yorumları rapor olarak adaya sınav sonrası teslim edilir. Jüri değerlendirme sonucunda birinci olan müzisyenler profesyonel bir CD kaydı, önemli bir salonda konser organizasyonu ile ödüllendirilir. Son seviyenin birincilik ödülü ise kazanan öğrencinin kendi seçtiği uluslararası bir yarışmanın tüm masraflarının karşılanmasıdır.