Hafif ve güçlü sesli klavsen (gravicembalo col piano e forte) anlamında kullanılan piyanofortenin kısa adı olan piyano, tasarım itibarıyla son derece karmaşık bir enstrümandır. Yapı itibarıyla karmaşık olan piyanodan ses çıkartmaksa çok daha kolaydır. Bu sebeple piyanoda melodi çalmaya başlamak diğer enstümanlara göre hızlı olur. Öğrenciler, gitar, keman ve bunun gibi çalgılara oranla çalışmalarından daha kısa zamanda sonuç almaya başladıklarından, piyanoda devamlılık nispeten kolay sağlanmaktadır. Diğer çalgılarda olduğu gibi piyanoda da tekniğin başlangıçta doğru oturması çok önemlidir. Doğru bir çalma tekniği ileride karmaşıklaşacak eserlerde kolaylık sağlar. Yanlış oturmuş bir teknikle üst seviye birçok eseri çalmaksa neredeyse imkansızlaşır. Bu sebeple öğretmenin alanında uzmanlaşmış olması çok önemlidir. Aynı zamanda düzgün oturmuş bir teknik, her enstrümanda olduğu gibi piyanoda da gelecekte karşılaşılabilecek fiziksel rahatsızlıkları engeller.

Piyano eğitimi almak isteyen herkeste ilk başta bazı endişeler, kaygılar olacaktır. Piyano öğrenmek diğer enstrümanları öğrenmekten daha uzun sürebilir. Unutmayın ki kısa yoldan Piyano öğrenmeniz mümkün değil, sadece ipuçları ve bazı tekniklerden yararlanabilirsiniz. Sağ ve sol beynin aynı anda çalışması ve parmakların kollar ile senkronize halinde olması gerekir. Düzenli uygulamalar ve çalışmalar sayesinde Piyano öğrenmek emin olun ki hiç zor değil. Eğer günlük yarım saatinizi ayırıp basit melodiler üzerine düzenli olarak çalışırsanız, öğrenme isteği ve tutkusunu üzerinizde her çalışmada taşırsanız başarabilirsiniz demektir. İlerlediğinizi görmek daha fazla kendinize güvenmenizi ve motivasyonunuzu artıracağı için çalışma istediği de daha çok artmış olacaktır. Piyano'ya yeni başlayanlar için düzenli bir program hazırlanır ve adım adım o programdaki adımlar izlenir. Eğer profesyonel bir piyanist olmak istiyorsanız egzersizler ve eğitmenleriniz çok önemlidir. Eğitiminizde uygulanacak olan programın iyi tasarlanmış olması gerekir, durumunuza göre tekrar edeceğiniz ve çalışmanız gereken teknikleri daha çok çalışmalısınız. Tekrar ettiğiniz ve yaptığınız çalışmalar sonrası elleriniz ve parmaklarınız esneklik kazanacaktır bu da daha hızlı ve senkronize olmanızı sağlayacaktır.

Piyano dersini yetişkinler de, çocuklar da alabilir. Erken yaşlarda alınan piyano dersinin çocuklarda beynin mantıksal işleyişini geliştirdiği gözlemlenmiştir. Ritim duygularının gelişmesini sağlar ve kol, parmaklar ve beynin daha kontrollü bir senkronize şekilde çalışmasını sağlar. Erken yaşta çocuğunuzun piyano dersinden zevk aldığından, eğlendiğinden emin olun, gerekirse çalıştığı bir akoru çalabilirse onu ödüllendirin ve sıkılmadan çalmasını sağlayın, onu piyano çalmaya teşvik edecek farklı yollar düşünüp uygulayın. Zorlama yada kısıtlama gibi etkenlerin çocuğunuzu stresli bir hale sokacağını unutmayın. Ezberleme çalışmalarında onlara destek olup beraber çalışmanız, dersleri ve asıl önemlisi piyanoyu daha çok sevmesini sağlayacaktır. Piyano öğrenmesi zor bir enstrümandır fakat, öğrenildikten sonra duygularınızı aktarabileceğiniz ve eğlenceli, zevkli vakit geçirerek kullanabileceğiniz bir yeteneğe sahip olacaksınız.

İlk defa Piyano öğretmeni seçilmesi önemlidir, her eğitmen farklı öğretim yöntemleri ve teknikleri kullanılır. Bu yüzden kurumsal ve yeterliliği kanıtlanmış eğitmenleri tercih etmenizi öneririz.