Keman klasik müzik, caz, çigan ve pop müzik türlerinde sıkça karşılaştığımız bir enstrümandır. Kemanın çok fazla ilgi görmesinin sebebi, muhteşem sesidir. Ancak kemandan iyi ses çıkartmaksa oldukça zordur. Kemana yeni başlayan öğrenciler parça çalmaya başlamadan önce haftalarca, tutuş pozisyonu ve arşe tekniği üzerine çalışırlar. Bu çalışmalar parça çalmaya geçildiği zaman da devam eder. Keman çalmayı başlangıç seviyesinde zor kılan sadece teknik çalışma yoğunluğu değil, aynı zamanda kemanın bir perdesiz enstrüman oluşudur. Perdesiz enstrümanlarda notaları biribirinden ayıran sınırlar perdeler tarafından çizilmediği için, parmakların sapta nereye dokunacağı, doğru sesi çıkartabilmek açısından son derece önemlidir. Bunun yanında, doğru sesi çalıp çalmadığımızı onaylayabilmek için de ortalamanın üzerinde bir müzik kulağı gerekmektedir. Müzik kulağı küçük yaşlarda gelişmeye çok daha müsait olduğu için keman eğitimine erken yaşlarda başlamak büyük bir avantajdır. Erken yaşta başlayan öğrenciler için ciddi bir disiplin ve çalışma gerektirmesi, bunun sonucunda da ilk aylarda çalınan parça sayısının az olması, öğrencilerin isteksizliğine ve sonuçta da dersten kopmalarına yol açabilmektedir. Öğrencilerin bu sıkıntılı dönemi başarıyla atlatabilmesinin yollarından biri ise en başta öğretmenlerini sevmeleridir. Öğretmenle kurulan sıcak bağ, öğrencilerin başlangıç aşamasında karşılaştıkları zorlukları çok daha kolay yenmelerina yardımcı olmaktadır.

İyi bir keman dersi öncelikle, profesyonel bir eğitimciden alınmalı ve onun gözetiminde çalışma yapılmalıdır. Çünkü kemanlar ustalıklarına göre üretilmişlerdir. Hepsinin ayrı desen, ağaç ve ses kalitesi olarak belirli bir yeri vardır. Ders aldığınız eğitimcinin buradaki rolü, öğrencisine en uygun keman türünü belirlemektir. Alacağınız keman derslerini adım adım, bilgi ve becerilerinizle kurmalısınız. Çoğunlukla keman derslerinden sonra hisler gelişir ve keman üzerinde hakimiyet daha çok sağlanmaya başlanır. Eğitimciler ve müzisyenler size ders için kendi öğrenme tasarımlarını planlanmış bir şekilde uygularlar ve hızlı ve doğru bir şekilde yaylı bir enstrüman olan kemanı öğrenebilirsiniz. Doğru bir duruş ile kemanı tutmak ve yay hareketleri ile başlanılabilir. Aslında kemanı hızlı ve doğru bir şekilde öğrenmek için motivasyona da ihtiyacımız olacaktır. özellikle,eğitim sırasında verilen motivasyon çok önemlidir, profesyonel bir eğitmenden, yüksek bir motivasyon ile ders almanız keman çalmakta sizi hırslandırıp daha kolay öğrenmenizi sağlayacaktır. Kemanı çok iyi çalmak istiyorsanız iyi bir kulağa sahip olup sesleri hissetmeniz ve iyi bir göze sahip olup ayrıntıları takip etmelisiniz.

Keman eğitimi alırken atlanılan bir bilgi yada yanlış uygulama, öğrencinin sonraki derslerde daha çok sıkıntı ve zorluk çekmesine sebep olup belki de enstrümandan soğumasına sebep olacaktır, bunun yanı sıra yanlış öğretilen bir bilgi ya da uygulamanın sonradan düzeltilmesi daha zordur, bunun da sebebi de o yanlış uygulamayı bünyemize alışkanlık yaptırdığımız içindir. Alışkanlık olarak yapılan hareket yada hamlenin düzeltilmesi, yeni başlayan bir öğrenciye anlatmaktan yada öğretmekten daha zordur. Bu sebeple keman eğitiminde doğru bir eğitmen tercih etmelisiniz, doğru bir eğitmen derken biraz daha açıklayıcı olmak gerekirse, keman eğitimini verecek öğretmenin alanında başarısı ve yeterliliği, diploması ve çalıştığı kurumun MEB onaylı olup olmaması gibi etkenler, doğru eğitmen olup olmadığını anlamanızı sağlayacaktır ve seçiminizi bu yönde kolaylaştıracaktır. Eğitimi doğru eğitmenden alıp, özenle de yapılan uygulamalara dikkat edip tekrar ederseniz, çalışmanızın sonuçlarını olumlu bir şekilde duymaya başlayabilirsiniz, bu da sizi motive edip daha iyi çalabileceğinize inanmanızı sağlayacaktır. Keman perdesiz ve yaylı bir enstrüman olup öğrenilmesinin özenli, dikkatli ve süreklilik gerektiren çalışmalardan geçtiğini unutmayın.