Flüt, yüzyıllar içerisinde gelişimini tamamladıktan sonra tüm nefesli çalgılar arasında müziğin en hızlı çalınabildiği enstrüman haline gelmiştir. Günümüzde kullanılmakta olan boehm sistemli flüt enstrüman sınıflandırmasında her ne kadar "ağaç nefesliler" grubuna dahil olsa da, çoğunlukla bakır alaşımlı, gümüş, krom ve nikel gibi paslanmaz madenlerle kaplanmış parlak metallerden yapılır. Flütten güzel ve doğru sesi çıkartmak ustalık ve beceri ister. Bu da bir miktar yetenek ve çalışma ile mümkündür. Öğrencilerin doğru üfleme tekniği geliştirmesi iyi bir eğitim ve çalışma gerektirir. Bu çalışmamın dalında uzman bir flüt sanatçısı ile yapılması ise esastır.
Flüt eğitiminde enstrümanı çalmanın en önemli parçası harika bir sesi yakalamak için dudaklarımızın şekli, açısı, darbe yeteneği gibi konulardır. Uzun çalışmalar sonucu güzel bir ton üretim becerilerini geliştirmek için pratikler ve uygulamalar yapılır. Flüt derslerinde verilen program sayesinde doğru ses tonu yakalama becerinizi geliştirebilir ve birçok yeni teknik öğrenebilirsiniz. Her enstrümanda olduğu gibi flütte de yanlış eğitim sonucu hatalı öğretilen bir teknik, zamanla büyük sıkıntılar oluşturacaktır ve bu hatanın düzeltilmesi yeni birine flüt eğitiminin baştan verilmesinden daha zor olduğu bir gerçektir, bu durum öğrenci açısından çok zor bir durum olduğu gibi eğitimi veren öğretmen tarafından da sıkıntı verebilecek bir durumu ortaya çıkarır. Bu sebeple eğitim alınacak öğretmen seçiminde dikkat ve özen gösterilmesi tavsiye edilir, eğitimi verecek olan öğretmenin yeterliliği ve işindeki başarısı göz önünde bulundurulmalıdır. Enstrüman eğitimlerinde verilen yanlış bilgiler, öğrenciyi olumsuz etkilemekte ve severek başladığı enstrümanda başarısız olduğunu düşünüp bırakmasına sebep olabilir.
Flütün tarihi yirmi bin yıl kadar önce insanların kullandıkları içi boş kemiklerin, bambu kamışların ve boynuzların içlerine üflenerek ses elde edilmesine dayanıyor, bu cisimler üzerinde değişiklikler yaparak gelişmesini sağlayıp sürekli geliştirmişlerdir ve zaman geçtikçe daha da çok gelişerek günümüzdeki şekillerini özelliklerini almışlardır. Flüt eğitiminde başarılı olabilmek için uygun tutuş, dudak açısı, dudak şekli gibi teknik bilgilerin uygulamalı olarak eğitimi verilir ve performanslarının artması yönünde sürekli pratikler ve uygulamalar yapılarak tekrar edilir. Flüt eğitiminde temel olarak esas alınan nokta temiz bir ses çıkarmak, vibrato tekniği ve dil tekniklerini profesyonel seviyeye çıkarmaktır. Temel beceri ve tekniklerin öğrenciye aktarılabilmesi, öğrencinin sonraki pratiklerinde veya çalışmalarında kolaylık sağlayacaktır. Her enstrümanda olduğu gibi flütünde öğrenme aşamasında zorlukları elbette ki vardır, fakat unutmamak gerekir ki çalışarak ve pratik yapılarak her enstrüman öğrenilebilinir.